پیغام مدیر :
با سلام خدمت شما بازديدكننده گرامي ، خوش آمدید به سایت من . لطفا براي هرچه بهتر شدن مطالب اين وب سایت ، ما را از نظرات و پيشنهادات خود آگاه سازيد و به ما را در بهتر شدن كيفيت مطالب ياري کنید.
حرف و فن سال سوم - خلاصه واحد یک تا پنجم
نوشته شده در چهار شنبه 29 شهريور 1391
بازدید : 2678
نویسنده : علی اکبری

خدايي كه انسان را آفريده، چنان قدرت تفكري به او بخشيده است كه مي تواند كرات آسماني را تسخير كند. تحقيق، جست و جو و كاوش را امور پديده ها نيز از ويژگي هاي ذهن انسان است. انسان براي پاسخ دادن به پرسش هاي خود، اطلاعاتي را گردآوري و دسته بندي مي كند. به تجربه و آزمايش مي پردازد و نتيجه گيري مي كند. مغز انسان از ميلياردها سلول عصبي تشكيل شده است كه وظيفه ي دريافت اطلاعات و پيام ها را به عهده دارند. اين پيام ها و اطلاعات توسط مغز طي فرآيندي پردازش و طبقه بندي مي شوند و در مواقع لزوم مورد استفاده قرار مي گيرند. انسان با همه پيشرفتي كه در علوم كرده است با زهم نتوانسته از تمامي ظرفيت و قدرت آن استفاده كند. تفكر خلاق همواره از زمان خلقت انسان همراه او بوده و انسان با استفاده از اين قدرت توانسته بسياري از مسائل و مشكلات خود را حل كند.

يكي از راه هاي پرورش قدرت تفكر و خلاقيت، شركت كردن در كارها وو بحث هاي گروهي است. وقتي تعدادي از افراد گروه شروع به دادن ايده هاي خود مي كنند، افكار ديگر اعضاي گروه فعال مي شود و هر كس سعي مي كند ايده ي جديدتر و بهتري ارايه دهد.

 

فنآوري چگونه تكامل مي يابد؟

 

 

معمولاً براي بالابردن كيفيت و استفاده ي بهتر و بيشتر از محصولات فناوري كه قبلاً به وجود آمده اند، ايده هايي ارائه مي شوند. اين ايده ها از ايده هاي قبلي سرچشمه مي گيرند و طرح هاي قبلي را تكميل مي كنند، فناوران مي توانند با استفاده از فناريهاي گذشته چيزهاي جديدي توليد كنند يا به تكميل توليدات پيشين بپردازند. گاهي ايده ي ارائه شده قبلاً توسط افراد ديگر و در مكان ها و محيط هاي ديگري ارائه و به فناوري تبديل شده اند اما فرد ايده دهنده از وجود آن بي اطلاع بوده است. اين نيز نوآوري محسوب مي شود ولي گاهي ايده هاي ارائه و به فناوري منجر مي گردد اما در زمان مطرح شده نمي توان آن را مورد استفاده قرار داد. (تصوير ص 11)

اصول استفاده از مواد در توليد محصولات فناوري:

يكي از مهم ترين مراحل توليد هر محصول فناوري مرحله انتخاب و تغيير مواد است. مثلاً آتش نشان ها از لباس ويژه اي استفاده مي كنند. براي توليد لباس آتش نشانها، بايد به مقاومت مواد مورد استفاده در برابر آتش، انعطاف پذيري و ايمني آن ها توجه كرد. براي اين منظور موادي كه انتخاب مي شوند بايد در برابر آتش مقاوم باشند، بيش از اندازه داغ نشوند و ذوب نگردند. در عين حال ماده ي انتخاب شده بايد تا حد امكان سبك باشد (وزن مخصوص يا جرم آن بالا نباشد) ،‌انعطاف داشته باشد تا مانع حركت آتش نشانها به هنگام كار نشود و قابل برش زدن و دوختن باشد.

چرا براي استفاده از مواد بايد به اصول بهداشتي توجه كرد؟

بطور كلي در توليد محصولات فناوري رعايت اصول بهداشتي ضروري است.توليد كنندگان محصولات فناوري علاوه بر دقت در انتخاب موارد مورد معرف براي آگاهي مصرف كنندگان محصولات خود معمولاً راهنماي، استفاده از آن ها را نيز تهيه مي كنند. كه همراه محصول به هنگام خريد به مصرف كننده داده مي شود. اين راهنما حاوي روش استفاده و همچنين نكات ايمني در خصوص استفاده نابجا از آن است.

 

ارزيابي :

يكي از اصولي كه براي توليد يك محصول فناوري بايد مورد توجه قرار گيرد، ارزيابي است كه اساس كارفناوران را تشكيل مي دهد. هر محصول پس از توليد بايد از ابعاد و مختلف مورد ارزيابي و آزمايش قرار گيرد. توليد انبوه (فراوان) يك محصول فناوري بدون اينكه نمونه ي اوليه ي آن مورد آزمايش هاي متعدد قرار گرفته باشد، كار خطرناكي است.

توجه به زيبايي محصولات فناوري:

يكي ديگر از نكات مهمي كه در توليد محصولات فناوري مورد توجه قرار مي گيرد توجه به زيبايي محصول است كه در دو بخش به آن پرداخته مي شود.

الف : ساخت محصول ب : بسته بندي محصول

الف – ساخت محصول : ساخت هر محصول به تناسب فرهنگ مصرف كننده، ذوق و علاقه و حتي سليقه ي او ممكن است در رنگ آميزي، تزيين و چيدن قطعات كنار هم (شكل محصول) انتخاب مواد مورد مصرف و ... مورد توجه توليد كننده قرار مي گيرد.

ب – بسته بندي محصول : در بسته بندي محصولات نيز زيباسازي از جهات مختلف مورد توجه قرار مي گيرد، از جمله رنگ، جنس ماده اوليه و شكل هايي كه روي كاغذ يا جعبه ي بسته بندي كشيده مي شود.

 

سيستم :

سيستم پيچيده: سيستم هاي پيچيده از چند نوع سيستم فرعي تشكيل شده اند. سيستم هاي فرعي براي انجام دادن بخشي از وظيفه ي سيستم اصلي ايجاد مي شوند. براي مثال در وسايل نقليه مانند اتومبيل، موتور سيكلت يا دوچرخه، سيستم كنترل و فرمان براي هدايت و توقف وسيله ي نقليه در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال ، سيستم دوچرخه و چرخ خياطي را به اختصار نام مي بريم.

الف – دوچرخه :

 

 

 

 

1 – سيستم انتقال قدرت

2 – سيستم برق رساني

3 – سيستم هدايت و فرمان

4 – بدنه يا اسكلت دوچرخه

5 – سيستم هشدار دهنده (بوق)

 

ب – چرخ خياطي :

 

 

 

1 – سيستم انتقال قدرت

2 – سيستم دوخت

3 – بدنه يا اسكلت (تصوير ص 19)

 

سؤالات واحد 1 – فناوري و سيستم :

1 – چه سؤالاتي در ذهن انسان بود كه باعث شد وسيالي مانند تلسكوپ و بالن را بسازد؟

انسان براي تسخير كرات آسماني و جستجو و تحقيق و كاوش در مورد آنها و بدست آوردن اطلاعات در رابطه با ستارگان با قدرت تفكر خويش شروع به ساخت وسايلي مانند تلسكوپ و بالن نمود.

 

2 – چگونه مي توانيم از مغز خود ظرفيت آن بيشتر استفاده كنيم؟

انسان مي تواند با استفاده از قدرت تفكر خلاق خويش بسياري از مسائل و مشكلات خود را حل كند و اختراعات و اكتشافات زيادي انجام دهد و در زندگي خود استفاده كند تفكر خلاق از زمان خلقت انسان همواره با او بوده است.

 

3 – چرا بايد براي استفاده از مواد به اصول بهداشتي توجه كرد؟ چون بعضي از موادي كه در فناوري استفاده مي شود براي سلامت انسان خطرناك است.

 

4 – استاندارد چيست؟ اصول و ضوابطي است كه توليد كنندگان محصولات فناوري در هنگام توليد بايد آنها را رعايت كنند.

 

5 – چرا در هر كارخانه توليد مواد غذايي يك آزمايشگاه وجود دارد؟ براي ارزيابي و كنترل مداوم توليدات كه سالم و بهداشتي باشند.

 

6 – سيستم هاي پيچيده را تعريف كنيد؟ سيستم هاي پيچيده از چند سيستم فرعي تشكيل شده اند كه هر سيستم فرعي بخشي از وظيفه سيستم اصلي را انجام مي دهند.

 

7 – ترمز چگونه باعث بازداشتن در چرخه از حركت مي شود؟

با كشيدن دسته ترمز كه روي فرمان قرار دارد، به وسيله سيم از طريق لقمه ها به ديواره ي طوقه فشار وارد مي كند و مانع حركت دوچرخه مي شود.

 

8 – اگر در وسايل نقليه سيستم هدايت و فرمان وجود نداشته باشد چه اتفاقاتي مي افتد؟ نمي توان وسيله را به جهت دلخواه هدايت و يا درموقع لزوم از حركت بازداشت.


 

واحد 2 – كار با برق :

 

 

 

 

چگونه مي توان يك لامپ را از دو نقطه روشن و خاموش كرد؟ هر گاه بخواهيم يك لامپ را از دو نقطه مثلاً ابتدا و انتهاي راهرو، راه پله ها و ... روشن يا خاموش كنيم، از كليد تبديل استفاده مي كنيم . كليد تبديل داراي يك پيچ اتصال مشترك و دو پيچ غيرمشترك است.

 

موتورهاي الكتريكي:

 

 

 

 

موتور الكتريكي ماشيني است كه انرژي الكتريكي را به انرژي مكانيكي تبديل مي كند،امروزه در وسايل الكتريكي بيشترين كاربرد را دارد. اين گونه موتورها به تناسب كاربرد و ابعاد مختلف، از بسيار كوچك براي كارهاي بسيار حساس و دقيق تا ابعاد بسيار بزرگ در كارخانه هاي صنعتي مورد استفاده قرار مي گيرند. (شكل موتور،ص 26)

ساختمان موتورهاي الكتريكي:

 

 

موتورهاي الكتريكي عمدتاً از دو قسمت اصلي تشكيل مي شوند.

1 – قسمت گردان (رتور)

2 – قسمت ساكن شامل قطب ها و بدنه (استاتور)

علاوه بر قسمت هاي عمده ي ياد شده، قسمت هاي ديگري هم در موتورهاي الكتريكي وجود دارد. اين مجموعه كه به نام .... و .... نگهدار معرفي مي شوند، جريان برق را به آرميچر مي رسانند.

اجزاي يك موتور الكتريكي عبارت است از :

1 – رتور :‌رتور به قسمتي از موتور گفته مي شود كه در درون موتور دوران مي كند. ورقه هاي آهني رتور بر روي ميله اي از فولاد سخت سوار شده اند.

2 – استاتور: از ورقه هاي آهني شياردار تشكيل شده است، درون اين شيارها حلقه هاي سيم (لاكي) با آرايش مخصوص قرار مي گيرد. با وصل كردن برقَ، در حلقه هاي سيم ميدان مغناطيسي لازم براي گردش رتور ايجاد مي شود.

3 – بادبزن : از پرده هايي تشكيل شده است كه هوا را به داخل موتور مي كشد و موتور را خنك مي كند.

4 – بدنه و محفظه ي موتور: براي نگهداشتن قطعات موتور به كار مي رود. هم چنين اجزاي متحرك موتور را در مقابل عوامل خارجي مانند گردو خاك و آب محافظت مي كند. (تصوير قطعات كامل موتور – ص 27)

 

الكترونيك :

 

 

قرن بيست و يكم را قرن اطلاعات و ارتباطات ناميده اند. براي اندازيه گيري هر كميت الكتريكي نيز (ولتاژ ، جريان، مقاومت و ...) يك واحد اندازه گيري مورد نياز است. اين واحدها را انجمن مهندسان در سطح ملي يا بين المللي تعيين مي كنند.

مقاومت الكتريكي :

همه ي اجسام مقاومت الكتريكي دارند. جسمي كه جريان الكتريكي را آسان تر عبورمي هد،‌داراي مقاومت الكتريكي كمتري است.

واحد اندازه گيري مقدار مقاومت الكتريكي را اُهم مي گويند كه با علامت نشان مي دهند. مقاومت الكتريكي را در مدارها به صورت شكل .... نشان مي دهند. مقدار مقاومت را با دستگاه اهم سنج اندازه گيري مي كنند.( در شكل مالتي متر عقربه اي ص 30 )

دستگاه اندازه گيري كه مقدار ولتاژ، جريان مقاومت الكتريكي را اندازه گيري مي كند، نشان داده شده است. به اين دستگاه آوومتر يا مالتي متر عقربه اي (آنالوگ) مي گويند.

(مالتي متر ديجيتالي ، ص 31)

 

آشنايي با قطعات الكترونيكي و نحوه كارآن ها:

 

 

سلف :

 

 

اگر مقداري سيم روپوش دار مسي را به صورت حلقه هايي مطابق شكل زير بچينيم، سلف به وجود مي آيد. سلف انرژي الكتريكي را در خود ذخيره مي كند و در مواقع مورد نياز، آن را به مدار تحويل مي دهد. سلف در الكترونيك كاربرهاي زيادي دارد. براي توليد ميدان مغناطيسي، آهنربا، مدار هماهنگي (آنتن) در راديو توليد فركانس از آن استفاده مي شود.(تصوير سلف (ص 31)

ترانزيستور:

 

 

 

قطعه ي الكترونيك است كه ساخت آن تحول عظيمي در فرآورده هاي الكترونيكي ايجاد كرده است. قبل از اختراع ترانزيستور، از لامپهاي بزرگ و گران قيمت و پرمصرف استفاده مي شد.

ترانزيستور داراي سه پايه است. (انواع ترانزيستور ص 31) عمل ترانزيستور شبيه يك كليد يك طرف ي قابل كنترل (خودكار) است.

 

سوالات واحد 2 – كار با برق

1 – چه تفاوت هايي ميان پنكه و اتوي برقي وجود دارد؟

پنكه انرژي الكتريكي را به انرژي مكانيكي تبديل مي كند (به وسيله الكتروموتور). ولي اتوي برقي،‌انرژي الكتريكي را به انرژي حرارتي تبديل مي كند. به وسيله المنت يا سيم هاي مقاومتي)

 

2 – يك كليد تبديل داراي چند پيچ است؟ كليد تبديل داراي يك پيچ اتصال مشترك و دو پيچ غيرمشترك است.

 

3 – دو قسمت عمده يك موتور الكتريكي را نام ببريد.

قسمت گردان (رتور) 2 – قسمت ساكن شامل قطب ها و بدنه (استاتور)

 

4 – رتور به چه قسمتي از موتور گفته مي شود؟ و از چه موادي ساخته شده است؟ به قسمتي از موتور گفته مي شود كه درون موتور دوران مي كند، در رتور ورقه هاي آهني بر روي ميله اي از فولاد سخت سوار شده است.

 

5 – متروليتو رگرم واحدهاي اندازه گيري چه كميت هايي هستند؟

متر واحد اندازه گيري كميت طول و ليتر واحد اندازه گيري كميت حجم و گرم واحد اندازه گيري كميت وزن است.

 

6- علامت مقاومت الكتريكي (R) و نام واحد كميت آن اهم ( ) و دستگاه اندازه گيري آن اهم سنج است.

 

7 – ترانزيستور داراي چند پايه است و قبل از اختراع آن از چه وسيله اي به جاي آن استفاده مي شد؟

ترانزيستور داراي سه پايه است. و قبل از اختراع آن از لامپ هاي بزرگ و گران قيمت و پرمصرف به جاي آن استفاده مي شد.

 

 

واحد 3 – بهداشت

عامل بسياري از بيمارهاي خطرناك، موجودات ريزي هستند كه به آنها ميكرب مي گويند. ميكرب ها از راههاي مختلف وارد بدن انسان مي شوند و او را بيمار مي كنند. گاه ميكرب از بدن افراد بيمار به افراد سالم منتقل مي شود و تعداد زيادي را بيمار مي كند. به اين گونه بيماريها «واگير» مي گويند.

بدن انسان داراي سيستم دفاعي است كه در مقابل ميكرب ها مقاومت مي كند اما گاهي دفاع طبيعي بدن كافي نيست و ميكرب ها بر انسان غلبه كرده و او را بيمار مي كنند. واكسيناسيون مؤثرترين راه پيشگيري از بسياري بيماريها ، بخصوص بيماري هاي واگير دوران كودكي است. تعدادي از بيماريها به وسيله واكسيناسيون نابوده شده اند، اما متأسفانه هنوز دانشمندان موفق به تهيه واكسن بعضي بيماريهاي خطرناك نشده اند مانند ايدز كه بيماري بسيار خطرناكي است. راه انتقال آن شبيه بيماري هپاتيت ب است. اين بيماري با رعايت بهداشت به سادگي قابل پيشگيري است.

واكسن چيست؟

 

 

 

واكسن ميكروب ضعيف شده و زنده شده يا كشته شده يا سم ضعيف شده ميكرب است كه طبق برنامه ي خاص به صورت خوراكي يا از راههاي ديگر آن را به بدن انسان وارد مي كنند. در اثر اين عمل كه به آن «ايمن سازي» يا «واكسيناسيون» مي گويند. انسان بيمارنمي شود بلكه نيروي دفاعي بدن او عليه آن ميكرب تقويت مي گردد. به اين ترتيب، حتي در صورت ورود ميكرب قوي، بدن مقاومت مي كند و شخص يا به بيماري دچار نمي شود و يا در صورت ابتلاً معمولاً بيماري خفيف و بدون عوارض بعدي خواهد بود.

هفت بيماري مهم كودكان كه با واكسيناسيون براحتي مي توان از ابتلا به آنها پيش گيري كرد عبارت اند از : سل، سرخك، هپاتيت، ديفتري، كزاز، سياه سرفه و فلج اطفال تعداد ديگري از بيماريها نيز تا حد زيادي با واكسيناسيون قابل پيشگيري اند. كودكي كه واكسينه نشده به احتمال زياد به بيماريهاي واگير دوران كودكي مبتلا مي شود و حتي اگر از مرگ نجات يابد، ممكن است به عوارض خطرناك بيماري دچار گردد. فلج اندام هاي حركتي، نابينايي ، ناشنوايي و عقب ماندگي جسمي و فكري گاهي نيز به علت ضعيف شدن قواي دفاعي بدن كودك براي ابتلا به ساير بيماريها آماده مي شود.

مراقبت از كودك :

 

 

كودك تازه متولد شده موجود ضعيفي است و تا مدت ها نمي تواند نيازهاي خود را رفع كند. به همين دليل والدين و سايرين بايد از او مراقبت كنند و نيازهايش را تأمين نمايند. كودك بايد در محيطي امن، سالم و پرنشاط زندگي كند تا بتواند خوب رشد و تكامل يابد.

(تصوير بالاي ص 45)

رشد به معناي تغييريافتن اندازه ي اعضاي مختلف بدن است. از زمان تولد تا به حال مغز شما رشد كرده است و دستگاههاي مختلف بدنتان كامل تر شده اند. توانايي يادگيري در طول زندگي و بدست آوردن مهارت هاي مختلف را تكامل مي گويند.

رشد و تكامل كودك از دوره ي جنيني شروع مي شود و به دو عامل وراثت و محيط زندگي وابسته است. كودك در هنگام تولد، استعداد و خصوصياتي را با خود به همراه دارد كه از پدر، مادر و اجدادش به ارث برده است. اما شكوفايي استعداد ها، رشد و سلامت او به شرايط و امكانات محيط زندگي اش نيز بستگي دارد.

مراقبت هاي قبل از ازدواج:

 

 

 

براي جلوگيري از تولد كودكان مبتلا به بيماريهاي ارثي،‌زوج هاي جوان قبل از ازدواج بايد به پزشك متخصص مراجعه و با او مشورت كنند. در ضمن لازم است از ازدواج هاي فاميلي پرهيز شود.

مراقبت هاي دوران بارداري:

 

 

 

زنان باردار بايد از ابتداي بارداري تحت نظر پزشك متخصص يا مراكز بهداشتي درماني قرار گيرند و وضع تغذيه، سلامت و بهداشت و استراحت آنها كنترل شود. ساير افراد خانواده نيز بايد به اين گونه افراد توجه خاصي داشته باشند . براي حفظ سلامت ما در و جنين، در صورت كامل نبودن واكسيناسيون، مادر بايد به او واكسن كزاز تزريق شود. زايمان نيز تحت نظر متخصصين و در مراكز بهداشتي و درماني انجام گيرد.(تصوير ص 47)

مراقبت هاي بعد از تولد :

 

 

 

رشد و تكامل كودك از تولد تا دو سالگي بسيار سريع است و يادگيري او نيز از همان ابتداي تولد آغاز مي شود. (مراحل تكامل كودك تا 1 سالگي، ص 48)

تغذيه ي كودك : شير مادر مناسب ترين و بهداشتي ترين غذا براي كودك تا سن 6 ماهگي است. شير مادر نيازهاي رشد جسمي و ذهني كودك را برطرف مي سازد و از بسياري بيماريهاي جلوگيري مي كند. از 6 ماهگي به بعد، علاوه بر شير به غذاي كمكي نياز دارد.

بهداشت فردي: شست و شوي روزانه دست ها، صورت و حمام كردن به رشد و سلامت كودك كمك مي كند. لباس هاي كودك بايد مرتب عوض شود، بهتر است لباس او از جنس نخ، سبك و مناسب فصل باشد. محل خواب و استراحت كودك بايد تميز، آرام ،‌بدون گرد و غبار و دماي مناسب باشد. براي حفظ سلامت دندان هاي كودك تا قبل از دو سالگي بايد بعد از هر بار شير خوردن به او آب داد.

مراقبت هاي بهداشتي درماني : كودك بايد از هنگام تولد به طور مرتب توسط پزشك و يا كاركنان مراكز بهداشتي و درماني مورد معاينه قرار گيرد. هر ماه قد و وزن او كنترل شود و وضع رشد و تكامل او در كارت مخصوص ثبت گردد. در سن مناسب ويتامينهاي لازم داده شود و واكسيناسيون انجام شود.

بهداشت رواني : كودكان ملايمت و تندي را از همان روزهاي اول مي فهمند. بنابراين با آنان بايد با محبت رفتار كرد.به علاوه با نرمي و مهرباني صحبت نكردن ،‌لالايي گفتن و حرف زدن و خنديدن با كودك به رشد و تكامل بهتر و بيشتر او كمك مي كند.

(تصوير ص 49)

آموزش و بازي :‌كودك بازي را دوست دارد و از اين راه چيزهاي تازه اي ياد مي گيرد. او از دو ماهگي اشياء را تعقيب مي كند و ديدن چيزهاي متحرك را دوست دارد. بعدها راه مي رود، مي دود و پنهان مي شود. اشيايي را كه از او پنهان كرده ايم،‌پيدا مي كند و مي تواند چيزهايي را با خود حمل كند. بازي كردن با كودكان طبيعي است. با فراهم آوردن وسايل مناسب باز مي توان به رشد و يادگيري هر چه بهتر آنها كمك كرد. (تصوير ص 50)

حوادث و ايمني : از زماني كه كودك به راه مي افتد، خطر همواره در كمين او است. محل نگهداري و بازي كودك بايد امن باشد. وسايل برقي، پريز و كليد برق، وسايل تيز ....،‌چرخ گوشت ،‌آب گرم ،‌مواد نفتي و داروها بايد از دسترس او دور باشد.

در صورت امكان بستري شدن بيماران – بخصوص كودكان – در خانه بهتر است ،‌زيرا اين امر موجب آرامش خاطر و احساس امنيت در آن ها مي شود.

مراقبت از بيمار در خانه :

 

 

- مهم ترين نكته در پرستاري كودكان صحبت نوازش و تهيه ي وسايل سرگرم كننده به تناسب سن آنهاست.

- محل استراحت بيمار بايد نورگير و داراي تهويه مناسب باشد. هواي آن تميز و دما در حدود 20 درجه باشد. در زمستان (بخصوص براي بيماران تنفسي) بهتر است هواي اتاق را مرطوب كنيم.

- تب شديد موجب تشنج كودك و آسيب رساندن به مغز او مي شود. كودك تب دارد نبايد زياد پوشاند و فقط در صورت سردبودن هوا مي توان روانداز مناسبي براي او انداخت. در صورت بالا بودن تب كودك بهتر است لباس او نرم ،خنك و نمدار باشد و مرتب پاشويه شود.

- غذاي بيمار بايد سالم و مقوي باشد. داروهايش را نيز بايد به موقع مصرف كند.

درجه حرارت بدن :‌معمولاً درجه حرارت بدن بين 3/36 تا 2/37 درجه سانتي گراد است و افزايش آن را تب مي گويند. درجه حرارت بدن را از مقايسه ي حرارت پيشاني بيمار با سايرين مي توان دريافت اما براي تعيين دقيق حرارت بدن از دما سنج استفاده مي شود.

تنفس : تنفس طبيعي آرام و منظم است. در اثر بيماري ممكن است تنفس نامنظم، عميق ، كند يا تند شود.

 

سؤالات واحد 3 – بهداشت

1 – چه عواملي موجب بيماري مي شوند؟ موجودات بسيار ريزي به نام ميكرب كه از راههاي مختلف وارد بدن انسان مي شوند و او را بيمار مي كنند.

 

2 – چگونه مي توانيد در مقابل بيماريها از خود دفاع كنيد؟ بدن انسان داراي سيستم دفاعي است كه در مقابل ميكرب ها مقاومت مي كند اما گاهي دفاع بدن كافي نيست و ميكرب ها بر انسان غلبه كرده و او را بيمار مي كند.

 

3 – در كشور ما برنامه واكسيناسيون از چه سني شروع مي شود و شامل چه واكنشهايي است؟ از بدو تولد 1. سل (ب،ث، ژ) 2. فلج اطفال ، 3. هپاتيت ب ، 4. سه گانه (ديفتري – كزاز – سياه سرفه) 5. سرخك

 

4 – واكسن چيست؟ ميكرب زنده ضعيف شده يا كشته شده يا سم ضعيف شده ي ميكرب است كه طبق برنامه هاي خاصي به صورت خوراكي، تزريقي يا راه هاي ديگر آن را به بدن انسان وارد مي كنند. كه اين عمل را (ايمن سازي) يا (واكسيناسيون) گويند. در اثر اين عمل انسان بيمار نمي شود. بلكه نيروي دفاعي بدن او عليه آن ميكرب تقويت مي گردد.

5 – معناي رشد و تكامل چيست؟ رشد به معناي تغيير يافتن اندازه ي اعضاي ي مختلف بدن است. توانايي يادگيري در طول زندگي و به دست آوردن مهارتهاي مختلف را تكامل گويند.

 

6 – معلوليت ها و بيماريهاي شديد جسمي و رواني كودك در بدو تولد به چه عواملي بستگي دارد؟ ممكن است ارثي و يا به وضعيت مادر در دوران بارداري و زايمان مربوط باشد.

 

7 – مراقبت هاي بعد از تولد كودك را نام ببريد.

1) تغذيه كودك 2) بهداشت فردي 3) مراقبت هاي بهداشت درماني 4) بهداشت رواني 5) آموزش و بازي 6) حوادث و ايمني

 

8 – درجه حرارت طبيعي بدن چقدر است؟ معمولاً درجه حرارت بدن بين 3/36 تا 2/37 سانتي گراد است و افزايش آن را تب مي گويند.

 

9 – چه نوع بيماريهايي را واگير مي گويند؟ به بيماريهايي كه ميكرب آنها از بدن افراد بيمار به افراد سالم منتقل مي شود و تعداد زيادي را بيمار مي كند.

 

10 – تنفس شخص سالم و تنفس بيمار چگونه است؟ تنفس طبيعي آرام و منظم است،‌در اثر بيماري تنفس نامنظم، عميق و كند يا تند مي شود.

 

 

واحد 4 – كار با چوب :

 

 

 

فرآورده هاي مهم چوب :

كاغذ : كاغذ يكي از فرآورده هاي مهم چوب است. براي ساختن كاغذ ابتدا تندي درخت را به وسيله دستگاه به قطعات كوچك تبديل مي كنند. به اين قطعات نازك چيپس گفته مي شود. سپس چوب هاي ورقه شده را بوسيله مواد شيميايي و روشهاي مختلف تجزيه مي كنند و از آن الياف هاي سلولزي بدست مي آيد. از درهم رفتن الياف سلولزي ورقه هاي كاغذ ساخته مي شود.

روكش مصنوعي:

 

 

 

بر خلاف روكش هاي طبيعي كه از چوب تهيه مي شوند،‌اين نوع روكش ها ورقه هاي نازك كاغذي هستند كه آن ها را بعد از آغشته كردن با مواد شيميايي مخصوص بر روي انواع فرآورده هاي چوبي مانند تخته خرده چوب پرس مي كنند.اين روكش ها دررنگ ها و نقش هاي مختلفي ساخته مي شوند. (سه تصوير ص 58)

براي تهيه ي اين نوع روكش ها، ورقه هاي كاغذ را ازداخل چسب مخصوص يا رنگ عبور مي دهند. اين عمل باعث مي شود كه كاغذ در برابر رطوبت و حرارت مقاوم گردد.

تركيبات (كمپوزيت) چوب: يكي ديگر از فرآورده هاي چوبي، تركيبات چوب با ساير مواد شامل صفحات چوب سيمان و چوب – گچ است كه از آن به عنوان مصالح ساختماني براي ساختن منازل مسكوني در حداقل زمان نيز استفاده مي كنند. از تركيب ذرات چوب با مواد مختلف از قبيل ريونوليت و ساير مواد صفحاتي ساخته مي شود كه به عنوان صفحات عايق صدا، عايق حرارت و برودت در بسياري از مكان ها ، استفاده مي شود .

(سه تصوير بالا ص 59)

لازم به ذكر است كه ظاهر صفحات چوب ، سيمان را مي توان به وسيله روكش هاي مصنوعي يا با رنگ كردن تغيير داد و يا به صورت طرح هاي گوناگون مثل آجر ساخت.

 

 

عوامل تخريب كننده ي چوب :

اگر چه بافت چوب از موادي تشكيل شده است كه مي تواند به عنوان مواد غذايي مورد هجوم و تخريب جانداراني مانند قارچ ها و حشرات قرار گيرد. با وجود اين اگر به نحو مطلوب از آن محافظت شود ممكن است سالهاي زيادي دوام يابد.

قارچ ها: قارچ ها موجودات زنده اي هستند كه برخي از آن ها به درختان زنده (سرپا) و برخي ديگر به چوب حمله ور مي شوند و از مواد تشكيل دهنده ي بافت چوبي يا مواد غذايي موجود در تغذيه مي كنند. قارچها باعث پوسيدگي چوب مي شوند. هم چنين رنگ طبيعي آن را تغيير مي دهند و چوب را به رنگ سفيد يا قهوه اي در مي آورند.

(عوامل تخريب چوب ص 60)

حشرات چوب خوار : حشرات در مراحل مختلف ساخت و حتي مصرف مصنوعات چوبي، آنها را مورد حمله قرار مي دهند. در بين حشرات، موريانه ها و سوسك هاي چوب خوار بيشترين صدمه را به چوب مي زنند. نوزاد اين حشرات (لارو) باعث ايجاد تونل و دالان در داخل چوب مي شوند و مي توانند مصنوعات چوبي را نابود و خانه هاي چوبي را ويزان كنند.

سؤالات واحد 4 – كار با چوب :

1 – كاغذ چگونه از چوب ساخته مي شود؟ ابتدا تنه ي درخت را به وسيله دستگاه به قطعات كوچكي به نام چيپس تبديل مي كنند، سپس چوب هاي ورقه شده را به وسيله مواد شيميايي و روش هاي مختلف تجزيه مي كنند و از آن ها اليافت سلولزي بدست مي آورند. از درهم رفتن الياف سلولزي ورقه ي كاغذ ساخته مي شود.

 

2 – جنس روكش هاي مصنوعي از چيست؟ برخلاف روكش هاي طبيعي كه از چوب ساخته مي شوند. اين نوع روكش ها ورقه هاي نازك كاغذي هستند كه آن ها را بر روي انواع فرآورده هاي چوبي مانند تخته خرده چوب پرس مي كنند.

 

3 – عوامل تخريب كننده چوب را نام ببريد؟ 1) قارچ ها 2) حشرات 3) باكتري ها 4) مواد شيميايي 5) مكانيكي 6) آتش سوزي 7) موجودات چوب خوار دريايي

 

4 – از پرگار چه استفاده اي مي شود؟ براي ترسيم قوس ها و دواير با شعاع هاي مختلف به كار مي رود.

 

5 – چرا در ساخت ميز آشپزخانه از روكش هاي مصنوعي استفاده مي شود؟ چون در مقابل رطوبت محيط آشپزخانه و شست و شو و حرارت مقاوم است.

 

6 – از چوب مي توان براي مصالح ساختماني در منازل استفاده كرد؟ از چوب براي 1) كابينت آشپزخانه 2) درها و چارچوب ها 3) كفش چوبي اطاق ها 4) پوشش سقف وديوار و غيره 5) از تركيبات كمپوزيت چوب

 

7 – چگونه مي توان به وجود حشرات چوب پي برد؟ مشخصات چوب هايي كه حشرات به آن حمله كرده اند چيست؟ اينگونه چوب ها با تونل ها و دالان هايي كه حشرات در داخل و روي آنها ايجاد كرده اند كاملاً مشخص اند.

 

8 – چوب هاي پوسيده سنگين ترند يا چوب هاي سالم ؟ چرا؟

چون قارچ هايي كه باعث پوسيده شدن چوب ها مي شوند. موجودات زنده اي هستند كه از مواد تشكيل دهنده ي چوب يا مواد غذايي موجود در چوب استفاده و تغذيه مي كنند و درنتيجه از وزن چوب كاسته مي شود، به همين علت چوب پوسيده از چوب سالم سبك تر است.

میانگین امتیار کاربران: / 35
ضعیفعالی 
دروس سال دوم راهنمایی - حرفه و فن سال دوم

 





مطالب مرتبط با این پست
.



می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: